COLOURS OF BODY
Yoga

BODY

 

Yoga is de fysieke manier om met stress om te gaan. Het leert je te signalen in je lichaam te herkennen. Als je een fysieke beperking hebt biedt yoga mogelijkheid hier anders mee om te gaan, met vooruitgang in heling en acceptatie. Ook is het de ideale manier om fysiek en mentaal te ontspannen via oefeningen en met behulp van de adem. Yoga geeft kracht en flexibiliteit van lichaam en geest. Alles start met adem!

Ik heb een periode bij een fysiopraktijk een yogatherapieles samengesteld voor mensen die tijdelijk of permanent fysieke beperking ervaren. Dit kan zijn een blessure of verminderde beweeglijkheid na een operatie of klachten door overbelasting (zowel geestelijk als lichamelijk). Je kunt oefenen hier anders mee om te gaan. Door bewust aandacht te geven aan je fysieke en mentale ervaringen, met gebruik van adem en beweging, kun je meer rust en ruimte creeeren.   Dus ook bij klachten - of juist bij klachten - ben je welkom in een veilige les bij mij.

 

ADEM

 

Je adem is altijd bij je en meestal zijn we er niet van bewust en gaat het natuurlijk en vanzelfsprekend. Pas op het moment dat we ervaren dat dit niet zo makkelijk gaat kan het een probleem worden. Onze gedachten kunnen dit negatieve effect versterken. Door bewust contact te leggen met je lichaam en met name je adem, kun je ontdekken waar jij je adem het beste waarneemt en hoe je adem voelt. Ook spanning en blokkades in je lichaam ga je waarnemen, waarna je leert hoe je ruimte en ontspanning in je spieren kunt bereiken. Door diverse oefeningen leer je wanneer je adem stokt of versnelt, maar ook hoe je zelf weer controle krijgt over de beweging van adem door je lichaam. Ook ontdek je dat vooral stress en angst van grote invloed is op je adem. Ik leer je hoe je je gedachten kunt waarnemen en hoe je weer kunt ontspannen. De invloed van je adem op je gedachten en andersom is wezenlijk.

Mijn eerste en beste yogaleraar zei het volgende over adem:

"zonder aandacht voor adem is yoga een veredelde gymles"

 

Individuele lessen:

Aan de hand van de informatie stel ik een serie lessen samen, speciaal afgestemd op jouw wensen. De lessen duren een uur, tenzij anders afgesproken, je kunt een hand-out meekrijgen zodat je ook thuis kunt oefenen - wat ik van harte aanbeveel: zonder oefening geen verbetering: met een uurtje in de week bij mij zal er niet veel veranderen....

en dat bedoel ik niet zo streng als het klinkt!

"liefde, geduld en discipline"

 

Dit kreeg ik mee van mijn oude yogaleraar (ja dezelfde als waarover ik het hierboven heb en inmiddels dik in de 80!), en is verweven in mijn lessen en leven.

Groepslessen:

Mindful yoga: Rustige les met aandacht en ruimte voor contemplatie, bewustwording en opbouwen van vertrouwen in lichaam en geest.