top of page
COLOURS OF BODY
Yoga

BODY

 

Yoga is de fysieke manier om met stress om te gaan. Het leert je te signalen in je lichaam te herkennen. Als je een fysieke beperking hebt biedt yoga mogelijkheid hier anders mee om te gaan, met vooruitgang in heling en acceptatie. Ook is het de ideale manier om fysiek en mentaal te ontspannen via oefeningen en met behulp van de adem. Yoga geeft kracht en flexibiliteit van lichaam en geest. Alles start met adem!

Ik heb een periode bij een fysiopraktijk een yogatherapieles gegeven. Samengesteld voor mensen die tijdelijk of permanent fysieke beperking ervaren. Dit kan zijn een blessure of verminderde beweeglijkheid na een operatie of klachten door overbelasting (zowel geestelijk als lichamelijk). Je kunt oefenen hier anders mee om te gaan. Door bewust aandacht te geven aan je fysieke en mentale ervaringen, met gebruik van adem en beweging, kun je meer rust en ruimte creëren. Dus ook (of juist) bij klachten ben je welkom in een veilige les bij mij.

 

ADEM

 

Je adem is altijd bij je en meestal zijn we er niet van bewust en gaat het natuurlijk en vanzelfsprekend. Pas op het moment dat we ervaren dat dit niet zo makkelijk gaat kan het een probleem worden. Onze gedachten kunnen dit negatieve effect versterken. Door bewust contact te leggen met je lichaam en met name je adem, kun je ontdekken waar jij je adem het beste waarneemt en hoe je adem voelt. Ook spanning en blokkades in je lichaam ga je waarnemen, waarna je leert hoe je ruimte en ontspanning in je spieren kunt bereiken. Door diverse oefeningen leer je wanneer je adem stokt of versnelt, maar ook hoe je zelf weer controle krijgt over de beweging van adem door je lichaam. Ook ontdek je dat vooral stress en angst van grote invloed is op je adem. Ik leer je hoe je je gedachten kunt waarnemen en hoe je weer kunt ontspannen. De invloed van je adem op je gedachten en andersom is wezenlijk. Mijn eerste en beste yogaleraar zei het volgende over adem:

"zonder aandacht voor adem is yoga een veredelde gymles"

Ook het volgende kreeg ik mee van mijn oude yogaleraar (ja dezelfde als waarover ik het hierboven heb en inmiddels dik in de 80!), en is verweven in mijn lessen en leven:

"liefde, geduld en discipline"

Individuele lessen:

Aan de hand van een intake stel ik een serie lessen samen, speciaal afgestemd op jouw wensen. De lessen duren een uur, tenzij anders afgesproken, je kunt op aanvraag een hand-out meekrijgen zodat je ook thuis kunt oefenen - wat ik van harte aanbeveel: zonder oefening geen verbetering: met een uurtje in de week bij mij zal er niet veel veranderen....

en dat bedoel ik niet zo streng als het klinkt!

Groepslessen:

Mindful yoga: Rustige les met aandacht en ruimte voor contemplatie, bewustwording en opbouwen van vertrouwen in lichaam en geest.

Mannengroep:

Hoewel ik de mix van vrouwelijke en mannelijke energie in een groep altijd fijn vind, gaf ik in het verleden al les aan een groep mannen. Hier bleek behoefte aan te zijn, dus ook nu heb ik weer een les beschikbaar, speciaal voor de man. Let wel: ook hier is mijn les gericht op aandacht voor lichaam en geest en is het een verdiepende mindful yogales, daarin verschilt deze les niet van mijn andere lessen.

bottom of page